Misiunea noastră

Misiunea și obiectivele noastre

În cadrul centrului „Casa Mama Margherita” sunt oferite următoarele servicii:

– asistenţa medicală,
– asistenţă psihologică,
– asistenţă pedagogico-educativă (încadrarea copiilor în activităţi formative),
– implicarea copiilor în activități recreativ-culturale (tabere de vară, laboratoare, activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber),
– educație informală prin învățarea normelor și a comportamentului cotidian, formarea deprinderilor de viață.

Obiectivele centrului:

– asigurarea procesului de reabilitare medico-psihopedagogică a copilului aflat în dificultate,
– întreținerea, îngrijirea și dezvoltarea copilului aflat în dificultate în conformitate cu particularitățile de vârstă,
– facilitarea socializării și (re)integrării copilului în familia biologică sau adopția lui,
– monitorizarea situației pre- și postintegratoare a copilului.

Cum educăm?

”Casa Mama Margherita” este mai mult decât un centru de plasament pentru copii, comunitatea saleziană împreună cu colaboratorii săi, doresc să ofere copiilor un adevărat cămin, căldura unei familii de care ei au fost lipsiți.

În această atmosferă familială copiii sunt ajutați să înfrunte provocările cu care se confruntă zi de zi, învață să depășească momentele mai dificile, să respecte valorile moral-spirituale și să-și recapete încrederea în propriile forțe.

Sistemul preventiv

Don Bosco a fost mai întâi de toate un om al acţiunii. Colaboratorii săi au insistat ani mulţi să aştearnă în scris ideile sale pedagogice.

În 1877, Don Bosco a scris 7 pagini cu titlul de “Sistemul Preventiv în educarea tineretului”. Metodele sale au depăşit tradiţiile confesionale şi naţionale, fiind asimilate cu simpatie şi de mediile necreștine din întreaga lume.

– Tânărului are posibilitatea de a trăi într-un mediu vesel și prietenos, de a experimenta o profundă viață creștină și de a învăța o meserie cu care să-și câștige existența, tânărul crește, ajungând la o maturitate deplină.

– Acest sistem educativ-integral a fost denumit preventiv deoarece, prin prezența constantă a educatorului și prin varietatea propunerilor creative, se previne necesitatea pedepselor.

– Astfel, copilul este încurajat să dea ceea ce are mai bun în el, să dezvolte capacitatea de a alege ce este corect, sănătos, util pentru viața și viitorul său!

Don Bosco repeta des: ”Iubiți lucrurile pe care le iubesc tinerii și ei vor iubi lucrurile pe care voi le propuneți”.