Cine este Margherita Occhiena?

Margherita Occhiena s-a născut pe 1 aprilie 1788 la Capriglio. De mică, Margherita munceşte din greu, nu are posibilitatea să studieze, dar iubirea sa faţă de rugăciune o umple de acea înţelepciune, care nu se găsește în cărți. În 1812 se căsătoreşte cu Francesco Bosco, un an mai târziu se naşte Giuseppe, iar în 1815 Ioan (viitorul don Bosco). În 1817 Francesco moare din cauza unei pneumonii.

Margherita trebuie să înfrunte acum singură greutăţile familiei, într-un moment de mare foamete, să-şi îngrijească soacra, şi să-şi educe fii; era o femeie credincioasă: Dumnezeu era întotdeauna în mintea şi pe buzele ei.

Iubirea sa faţă de Domnul era atât de intensă, încât va forma în ea o inimă de mamă pentru toţi copiii pe care don Bosco îi va întâlni Ultimii zece ani din viaţa sa, îi dedică educaţiei tinerilor: este prima şi principala cooperatoare a lui don Bosco; devine elementul matern al “Sistemului Preventiv; este împreună cu don Bosco “fondatoarea” Familiei saleziene.

Moare la Torino, de pneumonie, pe 25 noiembrie 1856, la vârsta de 68 ani. O însoţesc la cimitir o mulţime de copii şi tineri care o plâng ca pe o adevărată mamă. De atunci, toţi salezienii au continuat să o numească Mama Margherita, simţind-o ca atare.