Despre noi

Cine suntem?

Centrul de plasament pentru copii ”Casa Mama Margherita’’ este una dintre dimensiunile operei Saleziene la Chișinău (în cadrul Fundației ”Don Bosco”) și reprezintă un model alternativ de cămin familial pentru copiii aflați în dificultate.

La momentul de față sunt plasați 11 băieți cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani aflați sub supravegherea educatorilor și asistentului social al centrului.

Centrul poartă numele de ”Casa Mama Margherita” în cinstea mamei Sfântului Ioan Bosco – Margherita Occhiena (Italia, 1788-1856), o femeie profund religioasă, care l-a ajutat pe fiul său în îngrijirea și educarea tinerilor și copiilor săraci, orfani sau abandonați, oferindu-le grija și atenția pe care numai o mamă poate să ofere unui copil.

Istoricul casei ”Mama Margherita”

Salezienii lui ”Don Bosco” (ordin religios catolic) își încep activitatea în Moldova în 2005, oferind o deosebită atenție tinerilor și copiilor. În timpul activităților desfășurate au observat necesitatea de a oferi copiilor dezavantajați un centru în care va domni o atmosferă agreabilă pentru dezvoltarea armonioasă a personalității, educația și sprijinul copiilor efectuându-se într-un stil familial.

Astfel în 2009, părintele Sergio Bergamin (președintele Fundației ”Don Bosco” 2006-2014) începe lucrările de reconstrucție a unei clădiri existente, care va deveni apoi casă pentru 11 copii din familii vulnerabile.

În același timp a demarat procesul de legalizare și autorizare al centrului – un drum îndelungat, nelipsit de dificultăți aparent imposibil de soluționat. Ca în cele din urmă în data de 8 decembrie 2011 (Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri), să fie inaugurat centrul de plasament pentru copii ”Casa Mama Margherita”.

Inaugurarea centrului a fost un eveniment foarte important pentru noi și pentru prietenii noștri care ne-au susținut pe tot parcursul acestui drum: E.S. Anton Coșa, Episcop de Chișinău, E.S. Stefano De Leo (Ambasador al Italie în RM 2008-2012), E.S. Bogumił Luft (Ambasadorul Poloniei in RM 2010-2012) și mulți alții. Începând cu septembrie 2014, conducerea „Casei Mama Margherita” a fost preluată de către părintele Tiziano Baracco.

Cine este Margherita Occhiena?

Margherita Occhiena s-a născut pe 1 aprilie 1788 la Capriglio. De mică, Margherita munceşte din greu, nu are posibilitatea să studieze, dar iubirea sa faţă de rugăciune o umple de acea înţelepciune, care nu se găsește în cărți. În 1812 se căsătoreşte cu Francesco Bosco, un an mai târziu se naşte Giuseppe, iar în 1815 Ioan (viitorul don Bosco). În 1817 Francesco moare din cauza unei pneumonii.

Margherita trebuie să înfrunte acum singură greutăţile familiei, într-un moment de mare foamete, să-şi îngrijească soacra, şi să-şi educe fii; era o femeie credincioasă: Dumnezeu era întotdeauna în mintea şi pe buzele ei.

Iubirea sa faţă de Domnul era atât de intensă, încât va forma în ea o inimă de mamă pentru toţi copiii pe care don Bosco îi va întâlni Ultimii zece ani din viaţa sa, îi dedică educaţiei tinerilor: este prima şi principala cooperatoare a lui don Bosco; devine elementul matern al “Sistemului Preventiv; este împreună cu don Bosco “fondatoarea” Familiei saleziene.

Moare la Torino, de pneumonie, pe 25 noiembrie 1856, la vârsta de 68 ani. O însoţesc la cimitir o mulţime de copii şi tineri care o plâng ca pe o adevărată mamă. De atunci, toţi salezienii au continuat să o numească Mama Margherita, simţind-o ca atare.