Cine este “Michele Rua”?

Michele Rua s-a născut la Torino pe 9 iunie 1837, este primul succesor al lui Don Bosco.

Odată ce l-a cunoscut pe Don Bosco, viața lui Michele Rua s-a transformat.

 

Don Bosco îl îndrumă cu bunătate, iar pe 25 martie 1855 Michele face voturile de sărăcie, castitate şi ascultare. Era primul salesian.

 

În 1858 îl însoţi don Bosco la Roma pentru a se întâni cu Sfântul Părinte Papa Pius al IX-lea, în vederea aprobării Regulilor Congregaţiei, iar la întoarcere don Bosco îi încredinţează conducerea Oratoriu din Valdocco.

 

Pe 28 iulie 1860 fu sfinţit preot. Don Bosco îi scrise un bilet: „Tu vei vedea mai bine decât mine cum Opera saleziană va depăşi graniţele Italiei şi se va răspândi în întreaga lume”.

 

În noiembrie1884, Sfântul Părinte Papa Leon al XIII-lea îl numeşte pe don Rua vicar şi succesor al lui don Bosco, ultimul murind patru ani mai târziu în braţele sale.

 

Don Rua, numit şi „regula trăită”, va fi la fel de patern şi iubitor ca şi don Bosco. Înfruntă şi depăşi numeroase dificultăţi. Consolidă misiunile şi spiritul salezian.

 

Moare pe 6 aprilie 1910, la 73 de ani. Cu el, Congregazia Saleziană trecuse de la 773 la 4000 de salezieni, de la 57 la 345 de case, de la 6 la 34 de inspectorii (provincii) în 33 de ţări.

Sfântul Părinte Papa Paul al VI-lea îl declară fericit în 1972, spunând: „A făcut dintr-un izvor, un fluviu”.